Wijngebied onder de loep; Castilla Y León

Deze week ben ik naar Amsterdam afgereisd voor een proeverij waar zo’n 30 verschillende wijnbedrijven uit Castilla Y León hun wijnen presenteerden. Ik laat je graag kennis maken met dit prachtige gebied.

D.O. overzicht

D.O. overzicht (klik voor groter beeld)

kaart Castilla Y León

kaart Castilla Y León (klik voor groter beeld)

Castilla Y León is een gebied in het noordwesten van Spanje, gelegen op het noordelijke deel van de Spaanse hoogvlakte. Het gebied wordt doorsneden door de rivier de Duero, die wanneer hij richting het westen Portugal binnenstroomt, de Douro wordt genoemd. De meest bekende subgebieden (Denominaciónes Origen, kortweg; D.O.) liggen in het stroomgebied van deze rivier. dit zijn o.a. Rueda, Ribera del Duero en Toro. Gebieden die wellicht niet meteen bekend in de oren klinken maar geweldig zijn om te ontdekken.

De Rueda staat bekend om zijn witte wijnen van het druivenras Verdejo (soms aangevuld met wat Sauvignon Blanc). Een wijn die je zeker moet proeven vanwege zijn frisheid, lekkere rijpe fruittonen en zachte mondgevoel. Smaken en geuren die vaak terugkwamen waren peer, wat tropisch fruit en venkel. Uiteraard zit er verschil tussen de ene en de andere wijn van Verdejo, maar over de hele lijn was de kwaliteit erg goed.
Opvallend was dat veel producenten een “frizzante” bij zich hadden, een licht mousserende wijn (a la Prosecco) van Verdejo met weinig alcohol en restsuikers (dus wat zoet). Wordt dit de nieuwe zomer/jeugd hit? Geef mij maar zo’n mooie droge Verdejo in de zon straks!

Ribera del Duero staat bekend om zijn rode wijnen. Op het etiket staat het druivenras Tinto Fino, een regionale kloon van de Tempranillo. Ook in Toro staat een Tempranillo variant, hier vinden we op het etiket de naam; Tinta de Toro.
De rijpe druiven van lage rendementen zorgen voor volle, donkere, stevige wijnen. Vaak worden deze wijnen ook nog een lange periode op houten vaten bewaard. Hoe langer de rijping op het hout, hoe minder de fruitige tonen merkbaar zijn en hoe meer donkere tonen tevoorschijn komen, zoals koffie, cacao, tabak, maar ook kruiden als vanille en kaneel.
Over het algemeen heb ik ervaren dat de Toro wijnen nog wat krachtiger zijn dan de Ribera del Duero wijnen. Het is soms even zoeken naar de wijnen met een goede balans tussen frisheid, fruitigheid en houtgebruik. Daarom raad ik je aan als je een wijn uit deze streken wilt aanschaffen je goed te laten informeren en het liefst natuurlijk eerst te proeven, zodat je weet dat je de stijl koopt waar jij naar op zoek bent.overzicht

Zelf ben ik vaak meer gecharmeerd van wat elegantere wijnen met duidelijke aanwezigheid van wat zuren en lekker fruit. Het mooie van Castilla Y León is dat ook dat er te vinden is. Steeds populairder zijn de rode wijnen uit de D.O. Bierzo gemaakt van het lokale druivenras Mencía. Ze kunnen aardig wat tannine hebben, maar zijn heel fruitig en hebben mooie zuren.

Witte wijn uit de Ribera del Duero kom je niet vaak tegen. Gemaakt van het druivenras Albillo.

Witte wijn uit de Ribera del Duero kom je niet vaak tegen. Gemaakt van het druivenras Albillo.