Wist je dat je voor een wijnvakantie ons eigen land helemaal niet hoeft te verlaten? De Nederlandse wijnbouw groeit en dat is enerzijds te danken aan een verschuiving van de klimaatgrenzen waardoor de temperatuur en het aantal zonuren gunstiger zijn, anderzijds experimenteert men met druivenrassen die beter bestand zijn tegen het koele en natte klimaat. Zo bestaan er rassen die snel rijp zijn en die beter bestand zijn tegen schimmelziekten als gevolg van veel regen.
In Limburg vinden we de oorsprong van de Nederlandse wijnbouw. Ondanks de noordelijke ligging is het klimaat hier gunstig. Het is in de heuvels vaak net even iets warmer, en omdat de wijnranken op hellingen aangeplant worden, kunnen ze optimaal zonlicht opvangen. Daarnaast zijn de mergelbodems zeer geschikt voor de teelt van druiven.
Ten zuiden van Maastricht ligt op de Louwberg in het Jekerdal het bekendste wijndomein van Nederland, de Apostelhoeve. Vanaf 1970 is men hier begonnen met het verbouwen van klassieke witte druivenrassen; Müller-Thurgau, Auxerrios, Riesling en Pinot Gris. Deze druivenrassen kom je ook tegen in bijvoorbeeld Duitsland en de Elzas.
Jarenlange ervaring en investeringen in moderne apparatuur zorgen voor een zeer hoge kwaliteit van de wijn. Zo beschikt de apostelhoeve over moderne sorteer- en persmachines, is er volledige controle over het gistingsproces door computergestuurde temperatuurcontrole van de RVS-Tanks en is er onlangs een oogstmachine aangeschaft.
Het is een genot om na alles bekeken te hebben de wijnen te proeven. Weten waar de druiven groeien en hoe de wijn gemaakt wordt maakt de beleving bij het proeven compleet. De wijnen zijn allemaal van de jaargang 2014. Ze zijn ook bedoeld om jong te drinken, dan ervaar je hoe zuiver, fris en fruitig de wijnen zijn. De Auxerrois (verwant aan Pinot Blanc) springt er uit, door zijn heerlijk fruitige geur (iets tropisch zelfs) en zachte mondgevoel. Zoals ze zelf zeggen is dit wellicht de mooiste Auxerrois die ze tot nu toe gemaakt hebben. De Riesling is de wijn met het meeste bewaarpotentieel, dit dankt hij aan zijn hoge zuurgraad. Deze jaargang is eigenlijk nog te jong om te drinken, met de tijd zullen de scherpe kantjes verdwijnen en als je de wijn zelfs een aantal jaren bewaart laat de riesling meer rijpe en complexe tonen zien waar hij beroemd om is. Dat gaan we dus maar eens proberen…