Een rode zomer…

Het is zover; vijf dagen bloedheet, 3 dagen regen en onweer…het is weer zomer! Wanneer we straks uit de meteorologische dip kruipen en het kwik met ons mee omhoog kruipt richting standje barbecue, kunnen we maar beter goed voorbereid zijn!

Wijnwinkels adverteren en masse met rosé en dan het liefst uit de Provence, want dat is hot.
Als witte wijnen zijn de Albariño en de Verdejo graag geziene gasten in de zon.

Maar wat als je lekker je glaasje rood wil blijven drinken…kan dat wel? Het antwoord is simpel; Ja natuurlijk!
De kunst is alleen om de juiste wijn voor het juiste moment te vinden. De zomer vraagt om frisse smaken en het liefst koel geserveerd, en daar lenen ook rode wijnen zich voor!

Denk eens aan een lekkere Bardolino uit Italië, fruitige wijnen van Cabernet Franc uit de Loire regio, wijnen gemaakt van de Pinot Noir, bijvoorbeeld uit Nieuw Zeeland, of een frisse Duitse waar hij Spätburgunder wordt genoemd. Door deze wijnen koel te drinken komen de fruitige tonen mooi naar voren en komt de wijn heerlijk fris over. Puur genieten op het terras, je boot of wat jouw favoriete borrelplek dan ook is deze zomer!

Met het warme weer is de wijntemperatuur belangrijk om in de gaten te houden. In veel huizen wordt het op warme dagen binnenshuis al snel 25 graden (of warmer). Geen prettige temperatuur voor welke wijn dan ook. Rode wijnen zet je dus bij voorkeur voor je gaat drinken een half uur à drie kwartier in de koelkast tot 16-18 graden, de frisse fruitige types tot 14-16 graden.
De rosé en witte wijnen worden natuurlijk direct uit de koelkast genuttigd, maar pas op; ze worden snel warm! Schenk dus niet te veel in je glas en laat je glas niet te lang staan…

Geniet van de zomer!

Zomer