Wie wat bewaart…

vorige week is mij gevraagd hoe lang een geopende fles wijn bewaard kan blijven. Een vraag die niet direct met een eenduidig antwoord op te lossen is. In de praktijk kan het voor elke fles wijn anders uitpakken, daarnaast zal de een sneller vinden dat de wijn niet meer lekker is dan de ander. Daarom hier mijn algemene visie op het bewaren van geopende flessen wijn, voor het geval de fles niet in een keer leeg gaat.

Wanneer een fles wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Wijn en zuurstof zijn geen grote vrienden van elkaar. Wanneer er teveel contact met zuurstof is treedt er oxidatie op. De wijn verliest zijn fruitige aroma’s, krijgt onaangename geurtjes en wordt zuur, de wijn is niet meer lekker om te drinken.

Wijnen die gemaakt zijn voor directe consumptie, jonge fruitige wijnen in de “borrelcategorie”, zullen na twee dagen duidelijk minder goed smaken, het frisse en fruitige verdwijnt snel.

Jonge wijnen die van hogere kwaliteit zijn en nog veel tannines hebben, kunnen juist gebaat zijn bij wat zuurstof, ze worden wat zachter en de aroma’s komen los. (Denk bijvoorbeeld aan grote Bordeaux, Barolo). Na een dag blijkt de wijn vaak nog lekkerder dan direct na opening en de wijn zal na vier dagen ook nog goed smaken.

Oude kwaliteitswijnen die al lange tijd in de fles gerijpt hebben, zijn over een flinke periode al blootgesteld aan een minimale hoeveelheid zuurstof. De wijn heeft zich mooi ontwikkeld, maar is ook erg kwetsbaar geworden. Dit type wijnen is lastig te bewaren wanneer het geopend is, want teveel contact met zuurstof kan de wijn net dat zetje geven waardoor de fragiele wijn “uit elkaar valt” en zijn delicate aroma’s verliest en zuur wordt. Mijn advies; niet bewaren, maar de fles leegdrinken en genieten van die fles gebottelde geschiedenis…
Hoe het oxidatie proces verloopt verschilt zoals beschreven per type wijn. Een andere factor is de hoeveelheid resterende wijn in de fles. Hoe leger de fles hoe groter de verhouding zuurstof versus wijn is en hoe sneller de wijn oxideert.

Tips en trucs in de strijd tegen oxidatie:

– de koelkast: het oxidatie proces verloopt trager bij lage temperatuur. zet je geopende wijn dus (afgesloten) in de koelkast. Ook de rode; vergeet alleen niet deze er tijdig weer uit te halen i.v.m. de serveertemperatuur.

– overschenken: om de verhouding zuurstof-wijn aan te passen kan je de resterende wijn overschenken in een kleiner flesje. Minder romantisch maar wel functioneel; overschenken in een petflesje, knijpen tot de wijn tot de rand komt en dan snel de dop erop draaien.

– Vacuvin Wine Saver: de bekende rubberen dopjes met pompje. hiermee pomp je de zuurstof uit de fles. Mijn ervaring is dat het de houdbaarheid misschien met een dagje verlengt, maar veel langer ook niet. Ook wordt er wel gesuggereerd dat je naast zuurstof, ook aroma’s uit de wijn pompt. (Zoals je ook de smaak uit een waterijsje kunt zuigen, tenzij het een festini is…)

– Argon: er zijn diverse systemen die werken met Argongas. Simpel gezegd; de ruimte in de fles wordt gevuld met Argon. Omdat dit zwaarder is dan lucht, beschermt het de wijn tegen oxidatie.
Het meest innovatieve system is wel de Coravin waarbij je zelfs de kurk niet hoeft te verwijderen van je fles. Via een naald kan de wijn door de kurk geschonken worden en wordt de fles met argon aangevuld. Na het verwijderen van de naald sluit de kurk weer. Zie www.coravin.com