Wat de Boer niet kent, dat proeft hij graag!

Als wijnliefhebber vind ik het altijd geweldig om nieuwe ontdekkingen te doen. Niet omdat wat ik al ken niet meer interessant is; die favoriete Chardonnay, of bekende Sauvignon Blanc verrast elke keer weer doordat het drinkmoment, het gezelschap, de sfeer, de producent of de jaargang verschilt. Maar soms wil je een totaal nieuwe wijnbeleving ervaren door een wijn te drinken waarvan je niet zo bekend bent met de herkomst en/of het gebruikte druivenras.

De consument laat zich ook graag verrassen door de wat onbekendere wijnen en daar spelen producenten en verkopers op in. Zo heeft het druivenras Viognier weer aan terrein gewonnen en zijn wijnen als de Albariño en Verdejo populair. Weer eens wat anders dan die grote namen als Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Met honderden verschillende druivenrassen waar wijn van gemaakt wordt, valt er nog een hoop te ontdekken. Alleen moet je ze wel even vinden. Vaak kan dat alleen maar ter plaatse omdat er alleen lokaal wat vraag naar is en er ook maar een beperkte hoeveelheid van is.

Zo heb ik tijdens dit schrijven een witte wijn uit Zwitserland in mijn glas van het druivenras Heida (ook wel Païen genoemd) afkomstig uit Wallis, specifieker; Visperterminen. Waar de druiven, zoals zij zelf zeggen, groeien op de hoogstgelegen wijnberg van Europa, op zo’n 1150m in de Alpen.
Een heerlijke wijn die in de verte wat doet denken aan een gewürtztraminer door een lichte kruidigheid, tonen van rijpe abrikoos, tropisch fruit. En het lijkt erop dat er wat restsuiker in zit. Dat maakt hem vol en rond, waardoor hij makkelijk drinkbaar is en lekker kan zijn in combinatie met pittig eten. Bijzonder omdat de totale Zwitserse wijnproductie zo’n beetje door hen zelf wordt geconsumeerd. Een land waar een schat aan bijzondere wijnen te vinden is, maar die je daarbuiten bijna niet kunt vinden.

Onderzoek eens het onbekende en laat je verrassen door die bijzondere wijnen die lokaal geproduceerd worden van “obscure” druivenrassen. Die Chardonnay kan je thuis altijd nog halen.
Ik ga volgend jaar naar Zwitserland op vakantie… 😉

Bureau Vino Wijnetiket

Etiket Heida