De Pinot Noirs van de Familie Boisset

Bij Pinot Noir denken we al snel aan de Bourgogne, en terecht. Maar ook buiten Frankrijk, buiten Europa kan dit druivenras prachtige wijnen opleveren.
Dat weet ook de Familie Boisset, eigenaar van het wijnbedrijf Jean-Claude Boisset in de Côte de Nuits en DeLoach Vineyards in Californië. Beide in Nederland al jaren vertegenwoordigd door Gall en Gall.
Jean-Charles Boisset (tweede generatie en samen met zijn zus Nathalie aan het roer van het familiebedrijf) was in Nederland om de verschillen en overeenkomsten te duiden tussen de twee wijnhuizen.wijnproeverij

Pinot Noir in Russian River Valley
Er wordt door wijnmakers uit de Bourgogne vaker gekeken naar Californië als plek waar Pinot Noir het goed doet. Oregon wordt veel genoemd. De wijngaarden van DeLoach zijn echter vooral te vinden in de Russian River Valley. Sinds 1969 heeft DeLoach al Pinot Noir staan en is daarmee een van de pioniers.

Nadruk op herkomst
Jean-Charles vertelt gepassioneerd en geanimeerd over de wijnen en de filosofie van het bedrijf. Het mooie is dat de gebruikte technieken van beide wijnhuizen vrijwel gelijk zijn, maar dat de expressie anders is. De nadruk moet liggen op de herkomst.
In de wijngaard wordt gewerkt met respect voor de natuur. DeLoach werkt zelfs volledig biologisch en biodynamisch. In de kelder wordt weinig ingegrepen en er wordt kritisch omgegaan met hout. Zowel bij het selecteren als het gebruik ervan; de houtinvloeden moeten minimaal en enkel ondersteunend zijn.

Californië vs Bourgogne; intensiteit vs subtiliteit
We proeven de wijnen naast elkaar. Steeds per twee; Californië naast Bourgogne oplopend in kwaliteit. De wijnen waarmee het volume gemaakt wordt staan als een huis.’ DeLoach Pinot Noir 2015’ is zwoel, sappig met mooie fruittonen van rijpe kersen en aardbei. ‘Bourgogne Pinot Noir “les Ursulines” 2014 is minder expressief en laat de Pinot Noir kenmerken wat subtieler zien.  Beide een uitstekende basis voor een goede prijs.

Over de hele lijn merk je dat de wijnen van DeLoach intenser zijn, rijpere fruittonen hebben en meer alcohol bevatten (bijna alle 14,5%). Door het koelere klimaat in de Bourgogne zijn de wijnen van Jean-Claude Boisset slanker, eleganter en bezitten meer zuren. Het is wat subtieler allemaal.

Prachtige Pinot Noirs
Van de diverse kwaliteitswijnen vielen op: de ‘DeLoach ‘Maboroshi’ Pinot Noir’. Een single Vineyard in de Russian River Valley, met Japanse eigenaar. met 18 maanden houtrijping een zeer complexe wijn met zacht rood fruit, maar ook fijne kruidigheid en donkere tonen van chocolade.
Van Jean-Claude Boisset proefden we onder andere de prachtige Chambolle Musigny 2013 en de exclusieve Clos de La Roche. Een beroemde Grand Cru wijngaard. Deze laatste wijn is door Decanter meerdere malen verkozen tot beste Pinot Noir.

wijnproeverij

Boisset

wijnproeverij

DeLoach