Le Tour de Champagne

wijnproeverij

Voor de 3e keer op rij organiseerde het wijnvakblad Perswijn de ‘Tour de Champagne’. De locatie; Het prachtige Amstel Hotel in Amsterdam. Een passende plek voor deze bruisende overzichtsproeverij.

Overdag staat de zaal vol met wijnprofessionals; Sommeliers, schrijvers, docenten, vakhandel;  een gezellige drukte. Velen kennen elkaar en dus is dit ook een mooie gelegenheid om weer eens bij te praten.
Ook liefhebbers kunnen voor de avond een ticket aanschaffen. Voor iedereen die het wil is er dus de mogelijkheid om kennis te maken met een groot aanbod aan mooie champagnes. Uniek!
Grote huizen zijn aanwezig, zoals Pommery en Moët et Chandon, maar ook importeurs van kleinere huizen laten je met veel plezier hun trouvailles proeven.
Met tegen de 60 vertegenwoordigde huizen en ruim 200 te proeven champagnes, is het onmogelijk om alles langs te gaan. Er moeten dus keuzes gemaakt worden.
Een trend die opvalt is die van de drogere stijlen champagne. Ik zie veel ‘Extra brut/Brut nature/sans dosage/zero dosage etc. In het algemeen is het geweldig om te ontdekken dat dit kleine wijngebied binnen één stijl zoveel diversiteit weet te bieden. Precies de insteek van het organiseren van deze dag.
champagne wijn Maar zelfs al zou je alles proeven, dan nog is het overzicht van wat de Champagne te bieden heeft nog niet compleet. Gelukkig is er dan Gert Crum die in de lobby zijn nieuwe boek ‘Champagne, Le Réveil des Terroirs’ signeert (nu overal te bestellen). Een prachtig werk waar het hart van de ware Champagneliefhebber sneller van gaat kloppen. Met deze bijna 3 kilogram aan gebonden kennis kan je even vooruit!

De Tour de Champagne gemist? Er staat alweer een nieuwe editie (3 sept. 2018) in de planning.
www.perswijn.nl

 

Zoveel moois, maar toch een paar highlights…:
Ayala blanc de blancs 2008 (www.verlindendrinkanddiscover.nl)champagne wijnproeverij
Kenmerkend voor Ayala zijn de strakdroge champagnes; mooie zuren en een lage dosage (restsuiker). Doordat dit een 100% Chardonnay is, is de wijn wat romiger en zachter. Aangevuld met fijne citrustonen en de voor het huis herkenbare frisheid.

wijnproeverijBenoit Lahaye ‘le jardin de la Grosse Pierre’ (www.champagnist.nl)
Een bijzonder exemplaar van een volledig biodynamisch werkend familiebedrijf. Alle (7!) in de Champagne toegestane druivenrassen staan door elkaar aangeplant, worden tegelijk geoogst en vergist (Field Blend). Dit levert een unieke Champagne op. Zeer complex en verfijnd. Hoewel de wijn geen dosage heeft, staat de wijn niet strak van de zuren. Erg mooi in balans.

champagne wijn
Bérêche ‘Côte’ blanc de blancs Grand Cru 2006 (www.janselijn.nl)
Schaarse topper van Chardonnay uit de beroemde Grand Cru wijngaard le Mesnil in Oger. Lange rijping in de kelders zorgt voor een elegante mousse en romig mondgevoel. Een rijpe en gelaagde stijl met lange afdronk.

champagneproeverijVeuve Clicquot Extra Brut Extra Old (www.moethennessy.nl)
Onlangs verscheen deze bijzonderheid van het beroemde huis Veuve Clicquot. De wijn bestaat enkel uit reservewijnen, waarvan de oudste zelfs uit 1988 is! Het merendeel bestaat, zoals we gewend zijn van de Weduwe, uit Pinot Noir. Vanwege de rijkdom en complexiteit kan de dosage laag gehouden worden. Opvallend is de lagere koolzuurdruk dan gebruikelijk. Dit zorgt voor een bepaalde elegantie, verfijning.

champagne wijnproeverijBollinger R.D. 2002 (www.verlindendrinkanddiscover.nl)
Tja…een topstuk van een gerenommeerd huis, gemaakt van een bejubelde jaargang.
Een krachtige champagne met rijpe, kruidige tonen. Maar is ook zeker fris, met een intense, lange afdronk. En als je denkt dat een champagne uit 2002 al oud is; dit kan nog makkelijk een aantal jaren verder rijpen.

champagneproeverijDom Pérignon Vintage 2009 (www.moethennessy.nl)
Een grote naam die bijzonder blijft. In het boekje stond de Vintage 2006, maar het was een aangename verrassing dat de mensen van Moët Hennessy de 2009 alvast lieten proeven. Alvast, want hij wordt volgende maand pas gelanceerd. Nog een jonkie, maar nu al top. Leuk weetje; de 2008 is de Vintage na de 2006 maar die heeft meer tijd nodig. Daarom wordt de 2009, die er al wel klaar voor is, eerst op de markt gebracht!