Prowein; Op wijnreis door de wereld in 9 hallen

De beurs in een notendop

Elk jaar komt de wijnwereld 3 dagen samen tijdens ‘Prowein’ in de Messe in Düsseldorf.
De hele wijnwereld? Nou, zo’n beetje wel. Vorige week stonden in 9 gigantische hallen 6870 exposanten uit 64 landen! De stands van deze wijnhuizen uit alle uithoeken van wereld werden bezocht door zo’n 60.000 wijn Meppelbezoekers uit 133 landen.

De bezoekers zijn voornamelijk mensen die in de wijnhandel werken. Het doel is dan ook vaak om nieuwe wijnen te ontdekken om te importeren. Maar ook om bestaande contacten te onderhouden en de nieuwe jaargangen te proeven.

Zelf was ik nog nooit op Prowein geweest, maar zag dit jaar kans om te gaan.
Vooral vanuit nieuwsgierigheid naar een wijnbeurs van deze omvang, maar ook om wijnen te proeven uit landen die in mijn ogen populairder en belangijker worden. Daarnaast wilde ik natuurlijk even handen schudden bij producenten waar ik zelf graag mee werk en diverse wijnen proeven om mijn eigen smaakgeheugen te updaten.

Champagne MeppelEen veelgehoorde opmerking is dat je altijd tijd te kort hebt op Prowein. Als een kip zonder kop de hallen binnenlopen heeft dan ook niet zo veel zin met zo’n groot aanbod. Waar te beginnen?
Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Vooraf een lijstje gemaakt; In welke wijn(gebieden) wil ik mij verdiepen? Welke seminars wil ik volgen en in welke hal kan ik dat vinden?

Trends

Tijdens mijn bezoek heb ik vooral geprobeerd, de bekende wijnlanden en gebieden te wijnproeverij Meppellaten voor wat het is. Dat is natuurlijk niet gelukt; het is moeilijk om prachtige Barolo’s uit Italië, verleidelijke Condrieu’s uit de Rhône en fijne Champagne’s volledig links te laten liggen. Maar mijn focus lag vooral op minder bekende wijnen die de potentie hebben om ook in NL populair te worden.
Die heb ik vooral gevonden in frisse witte Assyrtiko wijnen van Santorini (Griekenland). Ook Brazilië en Urugay maken mooie wijnen die steeds meer op de Europese markt verschijnen. In Urugay gaat het dan bijvoorbeeld om de stevigere rode wijnen van het druivenras Tannat.

Pinot Noir

Op Pinot Noir gebied heb ik ook veel moois mogen proeven. Bijvoorbeeld de wijnen van het Bourgognehuis Drouhin, dat in Oregon ook geweldige wijnen produceert (de wijnen onder de naam ‘Cloudline’ liggen sinds kort bij de Hanos)
Daarnaast ben ik tijdens een seminar over Nieuw Zeeland aangenaam verrast door de kwaliteit en diversiteit van Pinot Noir. Onder leiding van Master of Wine Madeleine Stenwreth proefden we 8 topwijnen uit de verschillende regio’s van het land.Pinot Noir Meppel

Nadorst

Ook ik had na 8 uur beursbezoek het gevoel van tijd tekort; Ik had niet alles gezien en geproefd wat ik vooraf had bedacht. De tijd vliegt als je het leuk hebt! Toch was het een waanzinnige dag op deze gigantische beurs. En om de honger te stillen en dorst te lessen na een dag hard werken; De Altstad in voor een goed stuk vlees en een huisgebrouwen Altbier!Bureau vino Meppel