In joggingbroek naar de opera

Iemand vertelde mij eens dol te zijn op vette, houtgerijpte Chardonnay. Tijdens een afstudeerfeest waar dit geschonken werd, liet ze het echter staan. Een dergelijke borrel vraagt toch om een wat lichtvoetiger wijn.

Allemaal zijn we bewust of onbewust bezig met het aanpassen van onze wensen aan het moment. In de zomer op het terras aan de rosé, in de winter bij de haard vol en kruidig rood.
De komende tijd zal dat ook zo zijn, wanneer we ons weer storten op feestdagen met ongetwijfeld veel wijn en spijs. Er zal gezocht worden naar goede combinaties aan de hand van mooie menu’s.

Mijn advies; zorg voor de juiste wijn bij de juiste gelegenheid; neemt de hele familie hapjes mee en hang je aan een statafel de hele middag te kletsen met elkaar, dan volstaat een mooie borrelwijn; niet te zwaar, toegankelijk en passend bij verschillende gerechtjes.
Maar ga je voor een luxe diner, ga dan ook voor luxe wijnen. Ik zie het vaak gebeuren dat er de mooiste stukken wild gekocht worden en dat dan vervolgens de fles wijn die erbij gedronken gaat worden, maar vijf euro mag kosten. Dat is zonde! Als je naar een prestigieuze opera gaat trek je ook geen joggingbroek aan, maar een strak pak en goed gepoetste schoenen.
Het totaalplaatje moet kloppen.
Dus koop bij je kreeft geen goedkope Chardonnay, maar een Meursault. Bij je Hazenrug geen simpele Sangiovese, maar een Brunello!
Laat je adviseren in de speciaalzaak of stuur mij een bericht, en ik geef je tips. De juiste wijn zoeken hoort bij de voorpret naar een feestelijke kerst!

En wat te doen met champagne tijdens Oud en Nieuw? Daarover na de kerst meer…