Geproefd; Bordeaux 2013

In samenwerking met het wijnvakblad Perswijn, presenteerde de Union des Grands Crus de Bordeaux zijn wijnen van de jaargang 2013. Vele gerenommeerde huizen waren aanwezig in de Wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Het is bijzonder  om van een jaargang zoveel wijnen naast elkaar te proeven. Het geeft een mooi overzicht van wat de verschillende subregio’s van het grote gebied dat de wijngaarden van Bordeaux omvat, te bieden hebben.

Omdat het jaar 2013 qua weer niet het beste jaar was voor de wijnbouw in Bordeaux, is de kwaliteit erg wisselend. Het is dus belangrijk bij zo’n jaargang dat je weet wat je koopt. Altijd eerst proeven dus, voordat je je kelder vol zet met kisten wijn die later tegen blijken te vallen!

Wat mij opviel is dat met name de wijnen van de linkeroever (Médoc, Haut-Médoc) niet altijd van goede kwaliteit zijn. De verschillen in kwaliteit zijn groot. Vaak te veel zuren en harde tannines, wat duidt op het feit dat het moeilijk was om goede rijpe druiven te oogsten. De wijnen van de rechteroever (Pomerol en Saint-Emilion) waren een stuk vriendelijker en prettiger te drinken. Misschien een veiligere keuze dus?

De rode wijnen staan vaak in de spotlight, maar de Bordeaux levert ook prachtige witte wijnen. De belangrijkste regio is de Graves met daarbinnen Pessac-Léognan. De wijnen zijn veelal een combinatie van Semilion en Sauvignon Blanc. De kwaliteit is goed, de frisheid van de wijnen zorgen voor spanning. Ze zijn goed doordrinkbaar.

Enthousiast ben ik ook over de Sauternes. De edelzoete wijnen, gemaakt van druiven aangetast door botrytis (edele rotting). De net rijpe druiven werden al snel door de welkome schimmel aangetast. Doordat de druiven dus niet heel lang door hebben gerijpt, bezitten ze in verhouding veel zuren. Wat de uiteindelijke wijn heel erg mooi maakt. Een prachtige balans tussen zoet en zuur en heerlijke rijpe fruittonen.

Deze proeverij heeft voor mij bevestigd, dat het lastig is om het simpelweg over een goed of een slecht jaar te hebben. Het is maar net naar welke regio, welk druivenras, welk wijntype of zelfs welke producent je kijkt.

Een aantal favorieten:

Saint Emilion wijn beychevelle wijn bordeaux 20160307_162729 20160307_163835 bordeaux wijn de fargues Sauternes 20160307_172623