Wijnproeverij Newton Johnson

Dinsdag 28 april mocht ik kennis maken met een aantal wijnen van Newton Johnson, een wijndomein gevestigd in de Hemel en Aarde vallei, Zuid Afrika. De specialiteiten van dit wijnhuis zijn de grote Bourgogne rassen; Chardonnay en Pinot Noir. Niet dat ze dat alleen maar verbouwen, we startten met een zeer frisse Sauvignon Blanc. opvallend fris, omdat mijn ervaring met de meeste Sauvignon Blancs uit Zuid Afrika is dat ze vaak zachter en rijper zijn dan de Europese.
De Family Vineyard Chardonnay 2013 gaat de concurrentie aan met de witte wijnen uit de Bourgogne, rijke smaken door gisting en rijping op eikenhouten vaten. Maar de visie blijft; de wijn moet zijn frisheid behouden. En dat proef je.
Na de witte wijnen zijn de rode aan de beurt. twee Pinot Noirs; de Félicité 2013 en Walker Bay 2012. met name die tweede maakt indruk op mij. veel sappig rood fruit, de smaak is intens maar blijft elegant, hij vult de hele mond en blijft lang hangen.
Als afsluiter wordt er nog de Félicité Syrah 2011 ingeschonken. de wijngaarden liggen meer landinwaarts en dat betekent dat een druivenras als syrah hier goed rijp kan worden. Het typisch peperige karakter komt duidelijk naar voren in de wijn, heerlijk; volle smaken, kruidigheid maar ook veel rood fruit begeleid door frisse zuren. Wat mij betreft nu perfect op dronk.
Schenk nog maar een in…!

gordon newton johnson

(importeur Newton Johnson; WineMatters)