Generaliseren kun je afleren

Een tijdje terug hoorde ik iemand het weer eens zeggen: ‘Ik houd niet van Chardonnay’.
Wanneer ik dat hoor gebeuren er verschillende dingen bij mij. Eerst schiet even de gedachte door mijn hoofd dat dat best sneu is voor die persoon, omdat je wijnen van Chardonnay nogal vaak tegenkomt. Vervolgens denk ik al snel; wat een flauwekul opmerking, net zoals ik dat vind van: ‘Ik houd niet van groente’ of ‘ik houd niet van lezen’.
Toen ik in een ver verleden nog als docent Nederlands voor de klas stond, durfde ik de weddenschap aan te gaan met een klas dat ik voor iedereen wel een boek zou kunnen vinden dat hij of zij wél leuk zou vinden. Bij groente en  wijn is dat volgens mij net zo. Ontdek!

Chardonnay is bij uitstek een druif waar zeer veel verschillende wijnen van worden gemaakt. Het is een druivenras dat zich makkelijk aanpast aan de plaats waar hij met zijn wortels in de grond staat. Je ziet hem dan ook in verschillende wijngebieden over de hele wereld, waar klimaat, weersomstandigheden, bodem en vinificatietechnieken verschillen. Als dat geen diversiteit oplevert…

Het is makkelijk om je wijnkeuze te laten bepalen door een druivenras overboord te gooien, maar ook erg zonde. Bepaal je keuze liever op de wijnstijl en ga eens op ontdekkingstocht aan de hand van een druivenras. Te beginnen met Chardonnay. Wanneer je je avontuur begint met een Blanc de Blancs Champagne, eindigt met een houtgerijpte Chardonnay uit Californië en geproefd hebt wat deze druif hiertussen nog aan stijlen te bieden heeft, hoor ik graag of je nog steeds ‘geen Chardonnay lust’.