Kijken in de Ziel

Met enige regelmaat wordt mij de vraag gesteld of wijnen uit een fles met een diepe ziel beter zijn dan wijnen uit een fles zonder. In dit geval is de ziel van de fles niets meer dan de uitholling aan de onderkant van de fles. Ontstaat deze in de fles wanneer er kwaliteitswijn in gebotteld wordt? Meer voor de hand liggend is dat deze gewoon in het glas geblazen wordt en dat er geen direct verband met wijn is toch? Waarom dan toch die vraag, wat zijn de ideeën achter die uitsparing onderin de fles?

Het ontstaan van de holte valt naar het schijnt, terug te voeren op de vroegere glasblazers. Bij het blazen vormde zich juist een bolletje en deze werd naar binnen gedrukt zodat de fles kon blijven staan. Vanuit het oogpunt dat een fles stevig moet kunnen blijven staan is de holte gebleven. wijnblog wijnproeverij wijncursus
Er zijn echter nog andere redenen voor de holte. Deze kan functioneel zijn voor wijnen met bezinksel. Deze verzamelt zich, wanneer je de fles voor het schenken enige tijd rechtop hebt gezet, in de rand en bij het uitschenken wordt door de uitstulping het kolken onderin de fles verminderd, waardoor de droesem minder kans krijgt zich weer te mengen met de wijn.
In de kelder kan het ook functioneel zijn. Wanneer er stapels flessen liggen te rijpen bij de wijnhuizen, kan met de hals van de ene fles doorlaten lopen in de ziel van de andere fles. Dat zorgt voor een stukje ruimtebesparing op de vierkante meter en voor een stevigere stapel wijnen.
Het praktische aspect voor de consument is dat het handig is bij het schenken. Zeker als je grote flessen hebt, zijn deze makkelijker netjes uit te schenken wanneer je je duim in de ziel kunt plaatsen. En dat ziet er weer chique uit toch?

Het is de keuze van de wijnmaker om zijn wijnen op een fles met of zonder ziel te bottelen. Daar kan hij een praktische reden voor hebben zoals hierboven beschreven,  maar ook een commerciële. Zolang de klant gevoelig blijft voor het idee dat er in flessen met een ziel, betere wijn zit.
De wijnmaker betaalt hiervoor overigens wel een hogere inkoopprijs. Deze moet natuurlijk ook doorberekend in de verkoopprijs, dus de wijn wordt automatisch wat duurder. Voor bulkwijnen kan je je afvragen of het dan nog interessant is om ze op een dergelijke fles te bottelen. Je betaalt dan als consument relatief veel voor de verpakking en weinig voor de wijn. Bij kwaliteitswijnen ligt dat verschil anders. Bovendien is dit een categorie wijnen waar eventuele droesemvorming meer voorkomt. Het blijft een leuk onderwerp om over te filosoferen tijdens een goed glas wijn. En of die wijn nu uit een fles met ziel komt of niet, uiteindelijk gaat het om wat er in die fles zit. Aan de buitenkant valt (buiten de informatie op het etiket over wijnmaker en herkomst) niets te ontdekken over de kwaliteit. Laat je dus niet afleiden door flesvormen, of het ontwerp van het etiket. Achter de lelijkste etiketten kunnen geweldige wijnen schuil gaan en de meest gelikte etiketten op prachtig vormgegeven flessen kunnen slootwater bevatten. Zoals bij ons aan tafel altijd gezegd wordt wanneer er een op het oog mooi gerecht gepresenteerd wordt en er door de tafelgenoten “ah, lekker” gescandeerd wordt: “Dat moet je nog maar afwachten…eerst proeven!”